Διατηρήστε την απασχολησιμότητά σας

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη

Ζούμε σε μια εποχή κατά την οποία η εργασία είναι δυσεύρετη και απαραίτητη στη ζωή μας. Για να εξασφαλίσουμε λοιπόν τα προς το ζην, θα πρέπει να διατηρούμε (όσο περνάει από το χέρι μας τουλάχιστον) την απασχολησιμότητά μας. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, ωστόσο εμείς οι ίδιοι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε και πρέπει να κάνουμε προσπάθειες για να εξελισσόμαστε.

Ένας τρόπος λοιπόν να διατηρήσουμε τη θέση μας σε μια εργασία είναι να μετράμε συνεχώς τις επιδόσεις μας και να ψάχνουμε τρόπους έτσι ώστε να βελτιωνόμαστε. Ας κάνουμε λοιπόν κάτι πολύ απλό. Μπορούμε να ζητάμε τακτικά από τον προϊστάμενό μας να μας ενημερώνει για τις επιδόσεις μας. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε δυο πολύ βασικά πράγματα. Πρώτον, έχουμε συνεχώς μια εικόνα του εαυτού μας και της δουλειάς μας μέσα στον χώρο εργασίας. Επομένως, μπορούμε έτσι πολύ εύκολα να εντοπίσουμε στοιχεία τα οποία πρέπει να βελτιώσουμε και να το κάνουμε. Ταυτόχρονα, εντοπίζουμε και τα θετικά στοιχεία της δουλειάς μας και έτσι αποκτούμε σιγουριά και αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε. Κατ’αυτό τον τρόπο, γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι, ενώ δείχνουμε στον ανώτερό μας ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τη δουλειά μας.

Επιπλέον, σε μια δουλειά πρέπει πάντα να προσαρμοζόμαστε στους ρυθμούς που δίνει ο εργοδότης μας. Πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε πότε είναι η ώρα να δίνουμε το 100% των δυνατοτήτων μας και πότε έχουμε την δυνατότητα να είμαστε λίγο πιο χαλαροί. Όπως και σε όλα τα πράγματα, πρέπει να ψυχολογούμε τους ανθρώπους οι οποίοι μας περιβάλλουν και ειδικά όταν πρέπει να συνεργαστούμε μαζί τους. Να είμαστε ανοιχτοί και διορατικοί, έτσι ώστε να κρίνουμε τις καταστάσεις και να πράττουμε αναλόγως.

Σε αυτό, αλλά και γενικότερα στην δουλειά μας θα μας βοηθήσει να εμπνεόμαστε και να παίρνουμε θετικά στοιχεία από συναδέλφους μας. Δεν είναι κακό να παρατηρούμε πώς δουλεύουν οι άλλοι και να προσπαθούμε να τους μοιάσουμε. Φυσικά δεν εννοούμε να τους αντιγράψουμε, όμως μπορούμε να δούμε τί είναι αυτό που κάνουν καλά και τους κάνει πετυχημένους, να το συγκρίνουμε με αυτό που κάνουμε εμείς και έτσι να βελτιωθούμε. Όποιο στοιχείο παίρνουμε το προσαρμόζουμε στα δικά μας δεδομένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτό θα μας βοηθήσει να μπούμε στη νοοτροπία της εκάστοτε εταιρίας κι έτσι να πετύχουμε σε αυτή. Σε κάθε περίσταση στη ζωή μας πρέπει να κοιτάμε τον καλύτερο, και όχι τον χειρότερό μας.

Φυσικά θα πρέπει να μελετάμε και τις κινήσεις των αντιπάλων μας. Ανταγωνιστές θα έχουμε αρκετές φορές μέσα στον χώρο εργασίας μας. Μπορεί για παράδειγμα να διεκδικούμε μια προαγωγή. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να μελετήσουμε τις κινήσεις των ανταγωνιστών μας, να τις επεξεργαστούμε και να δούμε πώς θα κινηθούμε και εμείς, έτσι ώστε να επιλεχθούμε εμείς αντί για αυτούς. Σε αυτή τη σκέψη δεν υπάρχει κάτι ένοχο, ούτε σημαίνει οτι θα πράξουμε με δόλιο τρόπο, αλλά επειδή σίγουρα υπάρχει ανταγωνισμός, θα πρέπει να αναδείξουμε ότι υπερτερούμε, σε σχέση με τους άλλους. Η υπεροχή αυτή θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε και να αναλάβουμε μια καλύτερη θέση, η οποία φυσικά θα μας κρατήσει στη δουλειά και θα μας δώσει οικονομικά οφέλη.

Τέλος, προκειμένου να έχουμε πάντα μια απασχόληση, θα πρέπει να εξελίσσουμε συνεχώς τις γνώσεις μας. Σε αυτό το σημείο πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος. Φυσικά και θα πρέπει να αναπτύσσουμε τις γνώσεις μας πάνω στον επαγγελματικό τομέα που μας ενδιαφέρει περισσότερο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλείνουμε πόρτες σε άλλου τύπου εργασίες. Θα πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, έτσι ώστε να εκπαιδευόμαστε και σε άλλους τομείς, προκειμένου να έχουμε εργασία.

Άν βλέπουμε ότι η δουλειά που επιθυμούμε δεν έρχεται, πρέπει να στραφούμε σε κάποια εναλλακτική λύση. Η εποχή που ζούμε καλώς ή κακώς δεν χωράει παρωπίδες. Όσο περισσότερες γνώσεις αποκτούμε, τόσο περισσότεροι δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Άν δεν έχουμε τον χρόνο ή τα χρήματα για επιπλέον σπουδές, μπορούμε εναλλακτικά να “κυνηγάμε” ευκαιρίες για σεμινάρια και εκπαιδευτικά προγράμματα. Με αυτό τον τρόπο και μαθαίνουμε νέα πράγματα και έχουμε στα χέρια μας πιστοποιητικά που το αποδεικνύουν. Η γνώση για έναν άνθρωπο είναι πάντα πολύτιμη και σίγουρα ένας σημαντικός εχθρός της ανεργίας.

Συντάκτης: Γεωργία Περιμένη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.